Greseli WordPress – Prea multe pluginuri

Dupa etapa de instalare WordPress si configurare a temei grafice, viitorul blog a prins deja forma si urmeaza instalarea de pluginuri WordPress. Sunt esentiale cele care ofera functii precum formularul de contact, optimizarea SEO sau newsletter-ul, insa in cautarea de noi pluginuri gasim si recomandari eronate care pot face mai mult rau decat bine viitorului tau blog sau site. Pentru a fi in ton cu restul lumii, foarte multi dintre voi vor instala o gramada de astfel de pluginuri fara ca macar sa ofere un plus de functionalitate. Una din cele mai grave erori pe care o poti face atunci cand iti construiesti blogul pe WordPress este sa instalezi zeci de pluginuri fara utilitate care intra in conflict intre ele sau se suprascriu. Stii cum se spune: Ce e mult, strica!

Pentru a intelege mai bine ce anume „strica” prea multe pluginuri o sa explic in continuare punctual cateva probleme:

1. Orice functie suplimentara in WordPress injecteaza in codul sursa propriul lor cod sau script prin asa-numitele WordPress Hooks. Functiile temei si pluginurile fac acest lucru, insa diferenta dintre ele este ca functiile temei sunt particulare si se folosesc de resursele puse in comun de tema grafica, pe cand pluginurile trebuie sa isi incarce propriile fisiere aditionale (scripturi, stiluri) pentru a functiona indiferent de tema grafica. Cu cat vor fi mai multe pluginuri active pe un site, cu atat codul sursa va fi mai stufos si timpul de incarcare al paginii mai mare. Si pentru cine nu stie, timpul mare de incarcare al paginii este un factor negativ pentru SEO.

2. Pluginurile nu sunt codate in mod uniform. Fiecare programator are stilul lui, de aceea 2 pluginuri care aparent fac acelasi lucru se pot comporta diferit: unul se incarca rapid, celalalt este greoi. Exista zeci de pluginuri scrise cu picioarele, care in loc sa ajute mai rau strica. Atentie ca un bug in plugin nu inseamna doar un site mai greoi, insa si o bresa de securitate care poate fi exploatata de hackeri.

Sa dau un exemplu concret: Exista zeci de pluginuri de securitate, care promit sa modifice codul sursa WordPress pentru a-l face mai sigur, care blocheaza incercarile de hacking sau redirectioneaza linkurile dubioase catre prima pagina. La prima vedere totul pare ok, insa cand ruleaza pluginul, puteti descoperi ca site-ul se incarca foarte greu, anumite pagini dau eroare, tema grafica este stricata. Toate acestea se datoreaza modului de lucru al pluginului. Acesta este scris la modul general si in particular poate bloca la tine pe site tocmai sectiunea de download sau imaginile pe care le preiei din contul flickr.com.

Si alt exemplu: Din plictiseala sau necunoastere, am vazut ca multa lume foloseste pluginuri pentru generarea de taguri, cuvinte cheie, pentru rescrierea linkurilor, pentru editarea fisierelor robots.txt sau .htaccess. Nu am nimic cu aceste pluginuri, insa de ce as folosi un plugin pentru a face ceva care este mai simplu de facut fara plugin? Iti este greu sa deschizi fisierul robots.txt si sa il editezi in Notepad? Sau daca am deja instalat si configurat Platinum SEO Pack sau All in One SEO Pack de ce as mai vrea sa instalez inca un plugin care sa dubleze ceea ce fac acestea?

Recomandarea mea este sa minimalizati numarul de pluginuri instalate. Nu exista „pluginuri recomandate” sau „pluginuri pe care trebuie sa le ai”. Pur si simplu, in functie de ceea ce vrei sa faci cu blogul sau site-ul tau, alegi sau nu sa instalezi un plugin. De multe ori tema grafica vine preinstalata cu anumite functii exact pentru a nu mai fi nevoie de pluginuri. Foloseste in avantajul tau aceste functii si incearca sa nu folosesti mai mult de 10-15 pluginuri pe un blog sau site WordPress.

Related Posts