Cum sa alegi tema WordPress potrivita pentru siteul/blogul tau

Alegerea temei WordPress este o etapa care trebuie sa se realizeze dupa ce blogul sau siteul a fost planificat, structurat si se cunosc functionalitatile pe care le doresti de la acesta, pentru a evita obsesia temei grafice. In aceste conditii stii deja cam ce fel de tema WordPress te intereseaza: una bogata in grafica, una simpla optimizata pentru viteza, una compatibila AdSense, etc. Pe langa cerintele de aspect si functionalitate pe care le-ai impus de la bun inceput, mai exista cateva lucruri de care trebuie sa tii seama atunci cand alegi o tema pentru blog.

Alege doar din surse de incredere

Fie ca este vorba de o tema gratuita sau una premium, exista posibilitatea ca in codul sursa sa se regaseasca blocuri codate neinteligibile. De obicei aceste portiuni contin linkuri catre cei care au facut tema respectiva, insa uneori tot in aceste blocuri se gasesc si bucati de cod malitios: executarea unor scripturi in background, monitorizarea siteului, redirectionarea vizitatorilor catre alte siteuri, etc. Pentru a verifica o tema, dupa ce ai descarcat-o la tine pe calculator si ai dezarhivat-o, deschide fisierele PHP cu un editor text (Notepad este suficient) si cauta blocuri de forma:

QWNlc3RhIGVzdGUgdW4gZXhlbXBsdSBkZSB0ZXh0IGNvZGF0IGJhc2U2NC4gTnUgYW0

Cel mai des acestea se gasesc in fisierele footer.php, header.php si functions.php. Daca ai detectat astfel de blocuri in fisierele temei, sterge-o de pe hard disk. Nu are rost sa te complici si sa te expui riscurilor doar pentru ca tema respectiva are o grafica interesanta.

Folosirea unei astfel de teme aduce cu sine riscuri mari, de la a pierde vizitatori si de a nu fi indexati de motoarele de cautare pana la a permite persoanelor neautorizate sa acceseze panoul de control. De aceea este foarte important ca tema pe care o vei folosi la site sa fie luata dintr-o sursa de incredere.

Pentru teme gratuite recomand siteul WordPress.org > Extend > Themes.
Pentru teme premium recomand ThemeForest.net Avantajul temelor premium este ca sunt deosebite, au o multime de functii incluse si iti va face viata usoara in continuare. Nu trebuie sa mai cauti pluginuri pentru slideshow, formular de contact, iconite social media, etc. Le ai pe toate incluse!

Nu alege o tema pe baza pozelor din demo

Daca alegi o tema WordPress dintr-o sursa recomandata de mine, vei avea posibilitatea de a testa un site demo pentru a vedea functionalitatile temei. Nu te lasa insa impresionat de fotografiile folosite. Acestea au fost special alese pentru a atrage clienti. Incearca sa vizualizezi imaginile si textele tale in locul celor din demo. Daca ai facut o planificare buna in prealabil si stii exact care este structura meniului, a paginilor interne si a primei pagini, iti va fi foarte usor sa alegi tema potrivita.

Daca furnizorul de teme WordPress nu ofera un demo pentru ele, ai sanse mari sa pierzi timpul degeaba. Bazandu-te pe o imagine, vei avea impresia ca ai ales tema potrivita insa dupa ce o vei instala vei observa carentele si te vei intoarce la cautari.

Ce functii trebuie verificate inainte de a alege tema grafica

Un element important pe paginile siteului sau blogului este sidebarul. In aceasta coloana vei aseza widgeturi, de aceea e bine sa verifici ce se poate afisa in aceasta pozitie si care sunt limitarile (spre exemplu latimea sidebarului). Daca vrei o prima pagina fara sidebar, verifica inainte ca tema sa suporte dezactivarea lui pe anumite pagini. La temele premium exista posibilitatea de a configura sidebaruri diferite pentru sectiuni diferite ale siteului, ceea ce reprezinta un avantaj. Pe paginile siteului poti avea anumite widgeturi, iar in sectiunea de stiri sau blog poti avea altele.

De asemenea unele teme au implementate pozitii pentru widgeturi suplimentare: in footer, in header, intre banner si zona de continut, etc. Daca vrei spre exemplu sa afisezi in header un banner publicitar, cauta atunci o tema care ofera un widget in aceasta pozitie. Daca vrei sa afisezi in footer linkuri aditionale, informatii de contact sau alte informatii, cauta o tema care ofera widgeturi in zona de subsol.

Un alt element deosebit de important este meniul. Incepand cu versiunea 3.0 a WordPress, a fost introdusa posibilitatea de a defini propriul meniu si de a-l afisa intr-o anumita zona din tema. Daca tema insa nu suporta meniuri, nu vei putea folosi aceasta functionalitate a platformei WordPress. De evitat toate temele lansate inainte de 2011, pentru ca acestea nu sunt compatibile cu ultimele versiuni WordPress si nu vei putea folosi din plin functiile oferite de platforma.

Nu uita nici de optiunile temei. Majoritatea vin cu optiuni de configurare direct din panoul de control WordPress. Astfel cei putea modifica bannerul, culorile, fundalul, etc.

Din nou revin la temele premium recomandate mai devreme – acestea ofera intotdeauna functionalitatile discutate pana acum pentru ca dezvoltatorii trebuie sa se supuna unor reguli stricte pentru a putea vinde sau publica o tema. Din punctul tau de vedere, adica al clientului / cumparatorului, acest lucru inseamna CALITATE.

Related Posts